Visste du?

Sugen på en öl? Då ska du inte åka till Oslo (20170512)

Där är ölen dyrast i världen

Deutsche Bank har sammanställt vad det kostar att dricka en öl på krogen i olika storstäder runtom i världen – och skillnaderna är enorma. I särklass dyrast är Norges huvudstad Oslo, där du får punga ut 88 kronor för en halvliter.

Prag billigast

Singapore ligger inte långt efter med sina 80 kronor, följt av Hong Kong (68 kronor) och New York (66 kronor).

Billigast i världen är Tjeckiens huvudstad Prag – där kostar en Staropramen eller liknande bara 11:50. Något dyrare är det i Johannesburg (15 kronor), och Lissabon (18 kronor).

/dscn0429.jpg

Klart mycket billigare än Stockholm, världens sjunde dyraste ölstad. Ska du släcka törsten med en Norrlands Guld eller en Åbro får du i snitt betala drygt 61 kronor halvlitern.

Så mycket kostar ölen

Tio dyraste städerna

  1. Oslo - 88 kr

  2. Singapore - 80 kr

  3. Hong Kong - 68:50 kr

  4. New York - 66 kr

  5. Boston - 64 kr

  6. Paris - 62 kr

  7. Stockholm - 61:50 kr

  8. Melbourne - 59:50 kr

  9. Zurich - 59:50 kr

  10. Dublin - 59 kr

Tio billigaste städerna

  1. Prag - 11:50 kr

  2. Johannesburg - 15 kr

  3. Lissabon - 18 kr

  4. Kapstaden - 18:50 kr

  5. Manilla - 20:50 kr

  6. Warsawa - 20:50 kr

  7. Mexiko City - 24 kr

  8. Berlin - 32 kr

  9. Frankfurt - 34 kr

  10. Istanbul - 34 kr

Källa: Deutsche Bank 17-05-12

Munchen ÖL

I början på 1920 talet uppfanns julmusten som fram till 1924 kallades för Munchen öl!Det var Harry Roberts från Örebro som uppfann receptet när han studerade kemi i Tyskland. Samma familj hade också tidigare lanserat läsken Champis.

                  /julmust004.jpg                         /champ01.jpg

Har du testat?

En intressant produkt landade i butikerna i mars 2016! Måste jag köpa hem för ett smakprov!

 /picture1-320x560.png

Torskfile

När man som konsument köper djupfryst torsk så erbjuder förpackningarna i många fall bristfällig information kring var fisken har förberetts samt hur många gånger den har tinats upp och återfrysts.Flera svenska storproducenter(Bla. Findus) väljer att skicka torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker. I kinesiska hamnstaden Qingdao finns mer än 100 företag som bearbetar fisk.Transporten till och från Kina tar 80 dagar och under tiden hålls fisken nedfryst med hjälp dieseldrivna kylsystem.

 /torskfile-fryst-375g-msc-markt-findus.jpg

 

Torsken som säljs på Coop fileas i Polen.                     Änglamarks fisk fileas i Litauen.

 /torsk-01jpg.jpg                            /torsk.jpg

Icas torsk fileas i Norge men samlas sedan upp i nederländska Rotterdam innan den transporteras i lastbil till Tjeckien för förpackning.

 /04s56-torsk-468.jpg

 

Grönsaker 

Icas egna sortiment! Fryst Broccoli,odlas i Ecuador i Sydamerika. Märkligt med sådan import?/frysta-broccolibuketter-800g-ica.jpg

Kryddstarkt 

Slotts senap,Svensk klassiker! -Hmm, den var det ja, till 2007 då man lade ned fabriken i Uppsala där man tillverkat svensk senap sedan 1919! Man flyttade hela verksamheten till Polen trots god lönsamhet........En riktig Svensk klassiker.             

        

          /thv94x5k6w.jpg

 

 Kyckling

Att kycklingen betecknas som dansk betyder egentligen bara att den har förpackats i Danmark. Var den egentligen har fötts upp och slaktats går inte att säga, eftersom det inte finns något lagkrav på att kyckling ska ursprungsmärkas.

 

 /product-1860565.jpg

 

Ale

En del ölsorter, framför allt ale eller stout, klaras med hjälp av simblåsa från fisk. Oftast listas inte"husbloss", torkad simblåsa, från i första hand störfisken"hus", i innehållsförteckningen. Men öl som tillverkas enligt de Tyska och Belgiska renhetslagarna berörs inte!

 /stor.png

Korv

Lönnebergas renkorv innehåller endast 20% Renkött, hela 62% av innehållet är istället gris- och nötkött!

 /4136541.jpg