Ölprovningar

Det var en gång....som man på puben köpte En stor Stark! Det kommer aldrig ske igen! Har blivit en finsmakare av mig. Här under kommer jag betygsätta öl som jag har avnjutit och tagit god tid på mig att betygsätta.

 

Lav

Lav är en öl tillverkad av Carlsberg Serbien i staden Celarevo. Det är Serbiens andra största öl märke efter ettan Jelen! Lav är även spridd i Montenegro och Bosnien.

 /lav.png

Estaminet

Esta Minetta  (Spanska) Där det finns flickor = koden för de bättre värdshusen. Estaminet är nu namnet på den nya premium pilsnern från Palm bryggerier. Söt uppfriskande smak, törstsläckare

  /th.jpg

 

Palm Royale

Det finns dokument som talar om ölbryggning redan 1597 men sedan 1747 har bryggeriet som tillverkar ölen Palm Royale legat i Steenhuffel. Tack vare bryggeriet Palm så blev det ramaskri och tumult bland några bryggerier, bland andra Dolle och Westvleteren! 1998 ströp de jästförsäljningen av den åtråvärda Rodenbachjästen. Man kan tycka att det var onödigt men utan den aktionen hade världen inte skådat världens bästa öl TW12. Fruktig och en viss söt smak

          /untitled.png

Brugze Zot Blonde

 Skumrikt öl som belgarna vill ha det! Bryggeri samma som nedan, Den halve maan. Kryddig och fruktig doft.

        /brugse_zot_900.jpg

Staffe Hendrik Triple

Bryggeriet Den halve maan ligger i stadskärnan av den medeltida staden Brygge. Staffe Hendrik triple har en hög alkoholhalt på 9%. Rekommenderar starkt att besöka detta bryggeri som jag själv har gjort under sommaren 2016. På bryggeriets restuarang så serveras det "Ölsoppa", mycket god! En kul grej att smaka för en ölälskare! Fyllig,besk, mycket lite sötma

               /staffeh02.jpg

 

Spaten

1894 lanserades Spaten pilsnern Spaten Munchner hell. 1922 slogs Spaten bryggeriet samman med Franziskaner. 1997 blev Spaten-Löwenbräu-gruppen som idag ingår i Anheuser  Busch.                             Mycket god och lättdrucken öl, har själv druckit den på plats i dess hemstad Munchen

          /spaten01.jpg

Budweiser Budvar (Tjeckien) 

Bryggeriet grundades 1895. 2002 gjorde man comeback på den nordamerikanska marknaden efter 62 års frånvaro. En lång rättslig strid om rätten till varumärket Budweiser med den amerikanska bryggerijätten Anheuser-Busch resulterade i att man inte får använda sig av namnet Budweiser på den nordamerikanska marknaden. I USA och Canada heter den därför Czechvar.

Mycket smakrik öl, tydlig humledoft och lite lagom beska

  /budvar.png

Starobrno (Tjeckien)

Starobrno är ett tjeckiskt öl som kommer från den tjeckiska staden Brno. Det bryggs på bryggeriet Pivovar Starobrno. Borgarna i Brno tilldelades kungliga rättigheter att brygga öl år 1243. Ett cistercienserkloster anlade 1325 det bryggeri som blev dagens Starobrno. Bryggeriet ägs numera av Heineken.    

         /starobrno.jpg

Löwenbrau (Tyskland) +++

       /lowenbrau.png

Warsteiner (Tyskland) ++

                  /warsteiner.jpg

Krombacher pils (Tyskland) +++

 

 /krombacher-pils.png

 

San Miguel Fresca (Spanien)+++

 

 /san-miguel-fresca.png

 

Mythos (Grekland) ++

Mythos Brewery är det näst största bryggeriet i Grekland och en del av Carlsberg Group. Bolagets brygganläggning ligger i Thessaloniki där Mythos, Kaiser och Henninger öl produceras och distribueras över hela landet. Mythos öl, den mest kända grekiska öl, är den enda grekiska ölmärket som exporteras till cirka 40 länder.

            /mythos.png

Mythos har en balanserad, något söt smak bestående av fruktiga nyanser och humle, men ändå precis rätt mängd bitterhet. Med en långvarig och tydlig eftersmak. Vattnig? ++ 2/5

 

Zatec (Tjeckien) ++

Zatec är ett område som har blivit känd för sin humle. Den första humlen odlades 1004. Kombinationen av den mörkröda jord, rik på ferrooxid (som håller kvar vatten) och klimatet tillåter regionen att producera den prisbelönta grödan. Zatec bryggeri - byggt 1801 - ligger innanför Zatec slottets väggar, med utsikt över staden och dess humlefält.

        /709396.jpg

Maltig smak med liten kryddig ton, inslag av ljust bröd, knäck, örter och citrus. Glutenfri. För söt! ++ 2/5

Staropramen unfiltered(Tjeckien)+++

Den 2 december 2013 tog Staropramen Unfiltered plats i Systembolagets fasta sortiment. Det tjeckiska ölet är dock inte vilket öl som helst, utan måste hanteras och serveras på rätt sätt för att få fram dess karaktär på bästa sätt. En riktig smakupplevelse får jag säga!

       /staropramenunfiltered.jpg

Har en fruktig och fräsch arom med lätt ton av äpple +++(3/5)

Efes (Turkiet)++

Efes Pilsner är ett turkiskt öl som grundades 1969 och som i dagsläget har den största marknadsandelen i Turkiet då man står för 82 % av marknaden. Värt att veta: Denna Pilsner är bryggd på Ris! Kanske en förklaring till dess ljust gula färg.

     /efes.png

Brödig smak med inslag av citrus, halm och honung. För mig är den perfekt om man tänkt dricka många många öl! ++ (2/5)

Gambrinus (Tjeckien)++

Gambrinus (från kungen Gambrinus av Brabant som enligt legenden var den första som började brygga öl och senare blev bryggerikonstens skyddshelgon) Bryggs av Urquell i Plzen.

     /gambrinus.png

En torr humlebeska och i princip obefintlig fyllighet och sötma. Trist. ++ (2/5)

 Zlatopramen (Tjeckien)+++

Den gyllene källan(zlatopramen) Litet bryggeri i staden Usti Nad Laben ca:10 mil från Prag Grundat 1642. Har ett annat bryggeri vägg i vägg med uppenbarlig tvillingsmak? Kan inte skilja dessa åt i smaken (Breznak).

    /zlato.png

 Maltig doft med inslag av knäck, aprikos, rågbröd och apelsin. Stort + för dess skum! Bra Öl! +++(3/5)

 

Pilsner Urquell (Tjeckien)+++++

Pilsner Urquell har bryggts sedan 1842 på bryggeriet i Pilsen. Ortens namn har senare givit upphov till benämningen pilsner för liknande ölsorter. När Pilsner Urquell 1842 skapades av bayraren Josef Groll var det banbrytande, då det mesta öl som bryggdes vid den tiden var mörkt och grumligt, medan pilsner är ljust och klart i färgen. Denna öl är grunden till ljus lageröl som står för 90% av världens ölkonsumtion. Wow!

/urquell.png

Maltig smak med inslag av apelsin, honung, örter och ljust bröd. Den bästa öl jag druckit!!! +++++ (5/5)

 

Lasko (Slovenien)+++

Slovenien hade inget eget öl förrän 1825, när Laško Bryggeriet grundades.
I dag, domineras Sloveniens marknad av två stora öl Lasko och Union. Båda bryggerierna ägs av Laško bryggeriet (Pivovarna Laško). Båda erbjuder en mängd olika ölsorter, de mest populära är vanligt lageröl, Union öl och Laško Zlatorog öl.
Union är populärast i huvudstaden och Laško i övriga landet. Uppskattningsvis har Laško 60% av marknaden.

/lasko.png

En mycket välsmakande öl, Laško är lite mer bitter.  +++ (3/5)

 

Peja (Kosovo)++++

Birra Peja är Kosovos enda egna bryggeri och har ca: 80 % av marknaden i Kosovo. Bryggeriet grundades 1968 och började brygga öl 1971. Man har en supermodern anläggning där man producerar öl och vatten. Vattnet kommer från naturlig källa vid bryggeriet som är känd för dess rena, klara och friska vatten. Detta är anledningen till en öl i "Internationell toppklass"

/peja.jpg

Mycket, mycket bra och välsmakande öl, får ++++ (4/5)

 

Pils Hellas (Grekland) + 

Pils Hellas(1996) är den första grekiska öl som är skräddarsydd för det grekiska klimatet! Grekland, kulturens vagga, bör ha sitt eget öl. Pils Hellas "lånade" ett stort traditionellt tyskt recept, som anpassades av en bayersk brew-master som kände och älskade Grekland och dess livsstil, och skapade Pils Hellas. Inom några år har Pils Hellas blivit en favorit öl, inte bara av greker, utan också av de utländska turister som besöker Grekland varje år?

 

pils.jpg

Inget för mig, liten smak,vattnig. Kommer inte köpa den igen! +(1/5)

 

Zlaty Bazant(Slovakien) +++

Zlaty Bazant är markandsledande i Slovakien med över 40% av konsumtionen i landet. Bryggeriet grundades 1968 i Hurbanov som då var stadsägt. Zlaty Bazant är en pilsnertyp.

371334.jpg

Bra Öl, Kan tänka mig att köpa den igen,fast det är klart, 16:90:- är lite i överkant? +++ (3/5)

 

Ringnes pilsner (Norge)+++

Ringnes brygger grundades 1876 i Oslo av två bröder. ingår idag i Carlsberg group och visst harväl smaken blivit något vattnigare?

          /ringnes.png

Får ändå helt ok betyg, en bra öl, lagom fruktig och bra beska! Men den köpt på flaska i Norge=bättre+++ (3/5)

 

Hofbräu Original (Tyskland) ++

Hofbräuhaus grundades 1589 av Wilhelm V Hertig av Bayern, efter ett missnöje med kvaliteten på ölet i München. Han tog beslutet att bygga ett eget bryggeri.Idag används bryggeriet Hofbräuhaus som servering av ölet. Man bryggde den sista ölen i själva Hofbräuhaus 1896.

    585946.jpg  

Var i min smak för mycket beska annars mycket lättdrucken med en långdragen eftersmak ++(2/5)