Ölguide

 

Rätt öl till rätt tillfälle

Öl är idag en klassisk stämningshöjare och njutbar dryck - men då sortimentet är vida skiftande gäller det ofta, framförallt tillsammans med mat, att lyckas välja rätt öl till rätt tillfälle, vilket inte alltid är det lättaste.

Inledningsvis kan sägas att man sällan gör fel om man väljer öl efter landets nationalitet, d.v.s. thailändskt öl, t.ex. Singha, till thailändsk mat. Annars bör man försöka matcha ölets karaktär till maten, alltså ljus öl till lätt mat och mörkare till tyngre mat. Man kan också prova att antigen förstärka eller balansera matens karaktär, alltså en rökig öl till barbequen eller en söt öl till salt mat som en bacontoast.

/th2.jpg

Hållbarhet och temperatur

För det första bör man vara välmedveten om att öl är en färskvara, spara med andra ord inte den ännu inte uppdruckna julölen till nästa. Öl har visserligen en hållbarhet på upp till sex månader (om det inte gäller färsköl ifråga), men då om den förvaras svalt och mörkt. Solljus bidrar med såväl ljus som temperatur, och är med andra ord en riktig ölsabotör. Öl smakar bättre ju färskare det är, så är det bara - helt enkelt.

/termometer.png 

När det gäller temperaturen bör man ha i åtanke att det inte alltid ska serveras iskallt - visserligen är det individuellt då smaken är som baken - men rent generellt brukar man säga att det är bättre att servera en öl något för varmt än för kallt, då smaken framhävs bättre vid en något högre temperatur. Ljust lageröl bör serveras mellan 6 till 9°C, halvmörkt vid 8 till 12°C och Porter vid 10 till 18°C.

Rätt ölglas är ett måste......

Att inte använda vilket glas som helst, är även det en viktig faktor för att serveringen ska bli professionell. Såväl storlek som utseende är viktigt, många sorters öl är förknippade med olika sorters glas. T.ex. en Ale bör serveras i ett stort pintglas, medan den ljusare pilsnern bör serveras i ett något tunnare men högre. Framförallt bör man sätta skumbildningen i fokus, då denna förhindrar att smakämnen och kolsyra läcker ut i tomma intet.

 /glas2.png

En, för många ovetande, effektiv skumdödare är att man inte använt ölglaset till endast öl - utan t.ex. serverat mjölk i det. Vid diskning med hög temperatur bränner osynliga äggviteämnen fast på glasets insida, som sedan enkelt eliminerar en annars kanske fin krona. Använd med andra ord ölglas endast till just öl.

För övrigt är det annars viktigt att glaset är rent, och inte t.ex. är besudlat med diskmedelsrester eller damm - då det inte bara är ofräscht, utan också på sitt sätt bidrar till en eliminering av skumkronan. Bäst är helt klart att handdiska, då man egentligen bör diska ölglasen för sig och inte tillsammans med annan disk.

Nyans och skum

Ett serverat öl ska vara kristallklart, med kolsyrebubblor som stiger mot den vita, krämiga och fasta skumkronan. När man talar om skumkronans tjocklek brukar man säga att två fingrars tjocklek är lagom.

 /skum.jpg

För att åstadkomma en riktigt perfekt skumkrona krävs såväl kunskap, som precision och en liten bit övning och rutin. Samt faktiskt lite tid, en riktig servering kan ta upp till tio minuter, men är väl värt besväret. Ställ ölglaset på bordet, höj flaskan eller burken cirka tio centimeter över glaset och häll rakt ner i mitten - vilket skapar ett livligt skum. Avbryt upphällningen och låt skummet sjunka något. Gör likadant ett antal gånger, tills dess att glaset är uppfyllt till ungefär tre fjärdedelar. Fyll nu på en sista gång och försök få, det nu förhoppningsvis relativt gräddiga och fasta, skummet att stiga en bit över glasets kant.

 /hallaol.jpg

En annars snabbare och vanlig metod är att hälla ölen längs ett vinklat glas kant, och sedan mot slutet räta upp glaset och mot slutet bilda en skumkrona. Detta är något av en budgetvariant som kan fungera hyfsat, men smakämnena hinner försvinna ifrån den inledande ölen och risken att få en något smakfattigare öl är klart överhängande. Dessutom blir det bildade skummet inte alls lika krämigt och fluffigt, utan sjunker bort betydligt fortare.

Värnamo 14 Mars

/26953547-1fcx1.jpg

Uppsala Beer & Whiskey

/700x384_uppsala_beer_whisky_2020.jpg

På G i Malmö

/15537373698997231216.gif

Skövde Öl & Whiskeymässa

/fb_img_1578594277086.jpg 

På gång i Linköping 21/3

/10862676_856130887777215_1981531644119369168_o.png

Gothenburgs Beer Week

/gbgbeerweek-1024x535.jpg

En Öl & Whiskeymässa

/img_20200206_131512.jpg

SM i Hembryggning 9 Maj

/shbf-logotyp-hembryggareforeningen-1.png

 

/logo_v7_hex_000000.jpg

Intressanta länkar hittar du nedan!

 

Beernews

Untappd

Beerizr

 

 

 

 

besöksräknare