Denhalvemaan

Bryggeriet Den halve maan!                                                                          

    De Halve Maan, Brewery De Halve Maan             /th.jpg

 

I staden Brygge ligger bryggeriet Den halve maan. Från 1856 och framåt,när Leon Maes (även kallat Henri I) förvärvade byggnaden, kan vi börja prata om det moderna bryggeriet vi känner idag. 1981 lanserades en stark, överjäst öl, detta öl döptes till Straffe Hendrik. Detta öl var en hyllning till generationer av Maes män, alla namngivna Henri eller Hendrik och som alla arbetat i utvecklingen av bättre öl.

                             /staffeh02.jpg                     Straffe Hendrik Wild, De halve Maan

Varumärket förvärvades av ett annat bryggeri 1988 och namnet försvann för en tid. År 2005 återuppstod De Halve Maan. Detta år introducerades en ny stads öl, Brugse Zot och i slutet av 2008 lyckas De Halve Maan åter förvärva rättigheterna att använda namnet Straffe Hendrik.Varumärket återvände till Brygge, där det bryggs återigen till det ursprungliga receptet "Staden hade sin egen autentiska trippel tillbaka"

Detta har sedan kompletterats med en lagrings öl kallas Straffe Hendrik Quadrupel och ett ek-mognat Straffe Hendrik. Sammantaget ger De Halve Maan mellan 3 500 000 och 4 000 000 liter öl per år.

Brugse Zot Blond, infördes 2005, och är flaggskepps öl som svarar för 60% av produktionen. En mörkare, något tyngre version av flaggskepps ölet har också införts, en 'dubbel' på 7,5%. Brugse Zot Dubbel bryggs med Saaz humle från Žatec i Tjeckien, som ger ölet en unik bitter touch.

                       /brugse_zot_900.jpg                     /den-halve-maan-6.jpg