Var nyligen på fotbollsresa i England där jag besökte London Birmingham, Manchester och Liverpool! På denna resa passade jag på att dricka några Caskale. Gillar faktist stilen och den kan nog bli vanligare även i Sverige.

Real ale (Cask Ale, riktig ale) är en öltyp som är vanligast i Storbritanien. Real ale är öl som tillverkats på traditionellt sätt och som vid leverans till puben fortfarande innehåller en aktiv jästkultur. Detta innebär att jäsnings- och mognadsprocessen fortsätter även sedan produkten lämnat bryggeriet. Ölet genomgår då en andra jäsning och ger den dess speciella karaktär som kännetecknar brittisk ale.

/img_20191124_173744.jpg

Real ale finns både på flaska och fat. Från faten pumpas ölet med hjälp av en handpump eller genom självtryck Även elektriska pumpar används, framför allt i Skottland.Real ale som tappas på flaska kan få beteckningen bottle conditioned, vilket syftar på att ölet inte kolsyrats på konstgjort vis, utan att den levande jästen i flaskorna bildat kolsyran från en liten mängd socker som tillsatts till var flaska. Detta kan också leda till att ölet fortsätter att utvecklas på flaska, då jästen fortsätter arbeta.